Mjölby GK 2013

året som svängde

Ur banpersonalens perspektiv, året som svängde.

När snön smälte, efter att ha haft ett stadigt grepp om oss i ungefär fyra månader våren 2013, fick vi på banan våra värsta farhågor besannade. Vårt svaga vitgröegräs hade tagit ordentligt med stryk under snötäcket med stora skador som följd. Snömögel hade mer eller mindre tagit död på greenerna på tvåan och sexton. Vi hade stora frysskador på trean, nian och femton. Några greener klarade dock vintern bra, med sjutton som det bästa exemplet, helt utan skador, trots, eller kanske tack vare, att den ligger högt, kallt och hade det tjockaste snötäcket längst.

Så, vad göra? Eftersom vi jobbar med vitgröe vet vi att det egentligen bara är en tidsfråga innan de flesta skadorna läker ihop, men då vi hade så omfattande skador krävdes ordentliga insatser för att försöka påskynda läkningsprocesserna så mycket som möjligt. Sällan har det stödsåtts så mycket på Mjölby GK som under 2013. På tvåan och sexton stödsådde vi och ”spacklade” i princip igen alla snömögelskador i omgångar (se bilder hur den läkte ihop), det gav ett lyckat resultat och vi drog nya lärdomar inför framtiden.

Trots alla insatser ville det inte riktigt komma igång att växa ihop till en början. Vi fick öppna banan utan att vi egentligen kunde stå för produkten till hundra procent. Vi märkte snabbt att golfarna var missnöjda. Vi fick höra uttalanden som: ”sämsta banan i Östergötland”, ”här ska jag inte spela igen före midsommar”.  Vi försökte mana till lugn när det blåste som värst och med reducerad greenfee, ”krisbrev” från banpersonal och allmän tydlighet och öppenhet från klubbens sida kändes det som att förståelse fanns och att vi skulle ta oss ur vårens svacka.

När det så sakteliga började läka ihop på greenerna, kändes det ändå som att det nog skulle bli ett bra år till slut. Till skillnad från många andra klubbar klarade våra fairways vintern väldigt bra. Det gjorde att vi i princip kunde lägga all energi på att få ordning på greenerna. Ett par veckor efter midsommar var de flesta greenerna i bra kondition. Femton fick vi dock kämpa med ända in i slutet på säsongen.

Under golfveckan kunde vi presentera en bana i riktigt bra skick. Toppen på säsongen hade banan under KM-helgen, där lade vi ner extra energi på att få greenerna så snabba och jämna som vi bara kunde. Vi dubbelklippte och vältade under lördagsmorgonen och landade på ett uppskattat stimpvärde runt 11 fot, jämfört med vårt normalvärde som ligger någonstans mellan 8,5 och 9,5 under säsong.  Vi fick då omdömen som ”…har aldrig spelat på snabbare greener på Mjölby”.

Efter KM höll vi banan i kanonskick ända in i det sista. Vädermässigt hade vi en bra sommar och höst, vilket bidrog till den höga kvalitén.

I skrivande stund ser vi ut att göra en bra invintring av greenerna, de ser friska och krya ut, med väldigt få svampangrepp. Vi håller tummarna för att vintern är gynnsam och att vi kan presentera en bana i bra skick våren 2014!       

Avslutningsvis vill vi passa på att tacka för all feedback (både positiv och konstruktiv) och allt beröm vi fått under året. Väl mött 2014!

/Peter Irebrink

2012-09-25

Säsongen 2012 börjar onekligen lida mot sitt slut och det är inte helt utan lite vemod man blickar ut över banans gulnande björkar. Vi på banan har lagt åtskilliga timmar och mycket kraft på att hålla banan i så gott skick vi kan efter de resurser vi har att jobba med.

15 green september 2012

Vi avslutade förra säsongen med att rensa upp och göra området mellan 13 och 14 klippbart. Responsen på det arbetet har varit uteslutande positivt. Det är en oerhörd skillnad att komma upp till 13 nu än det var för två år sedan. Förhoppningsvis har även bolletandet minskat avsevärt.

Vinterns stora arbete blev en lång följetång, med ett jättebra slutresultat. 3ans greenområde byggdes om, en ny grässlänt ersätta den gamla ruttna palisaden. Vi har nu en mycket större vattenspegel som syns vid inspelet mot green.

Under vintern fick vi hjälp av oldboysgänget på onsdagarna, de gjorde i ordning ett antal teeplatser med ett otroligt bra resultat. Det är en fröjd att komma till 14 och 18 nu. Vi ser fram emot ett lika gediget arbete nu i vinter. Tack för hjälpen!

Själva golfsäsongen började något trevande, sommaren ville aldrig riktigt komma igång. Vi hade stora bekymmer med 18e green tidig vår, men med mycket jobb och kärlek lyckades vi ha den i bra skick till midsommar. Nu syns inga spår av skadorna och vi har lagt upp en plan för hur vi ska förhindra att liknande skador uppstår kommande vinter.

18 GREEN I MAJ OCH NU I SEPTEMBER

Vår strategi för att sköta greenerna har i princip varit densamma i år som tidigare. Greenerna har varit jämna, rullat bra och 99% av golfarna har varit nöjda och glada. Vi har fått en del frågor om klipphöjder och stimpvärden under året. Det enkla svaret är att vi klipper på den höjd vi anser lämpligt för att balansen mellan en välmående green och en bra puttyta ska vara så bra som möjligt. Farten har legat inom intervallet för ’snabb’ i den tabell som går att finna på nätet. Nu på slutet har vi dessutom legat lite högre än så.

Under 2012 tog vi en ny ruffklippare i bruk, den har hjälpt oss att effektivisera ruffklippningen ordentligt. Det tar oss nu mindre än en tredjedel av tiden att färdigställa ruffen jämfört med tidigare år. Vilket har gjort att vi kunnat fokusera mera på finishen. Trimning har fått högre prioritet, och vår presentation av banan har varit jämnbra under hela säsongen.

Vill passa på att tacka för alla uppmuntrande ord och beröm vi fått under året. Det är jättekul att höra och det stärker oss givetvis massor.

Nu under höst och vinter går vi in i en ny fas i arbetet med banan. Många av er har säkert redan sett att vi byggt om röda tee på 1. Ett makalöst lyft jämfört med hur det såg ut förut.. Teeytan kommer att vara mycket större och jämnare än förut. Vi har dessutom även lagt igen den bortersta fairwaybunkern på 5, det kommer hädanefter att vara ruff där den låg.

1 RÖDTEE FÖRE OCH EFTER OMBYGGNATIONEN

Under de närmsta veckorna kommer arbetet med att lägga igen den högra greenbunkern på 6 igång. Planen är att slänta av området kring bunkern och få ett attraktivare greenområde som dessutom kommer att underlätta vår skötsel.

Ett projekt som också är inplanerat under vintern är att på ett liknande sätt som mellan 13 och 14 få området mellan 11 och 17 klippbart. Där ska en hel del stubbar tas bort och området skall jämnas till för att slutligen sås någon gång under våren 2013.

Old boys planerar att fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla teeplatserna genom stenläggning under vintern.

Jag sparar vårt gnäll till sist. Vi som dagligen arbetar med att hålla våra greener i så bra skick som vi kan blir lite ledsna när vi konstaterar att säsongen 2012 har det slarvats något otroligt med att laga nedslagsmärken på greenerna. Dessutom lagas många märken på fel sätt vilket ger en död fläck på greenen. Ett märke lagas genom att man på fyra ställen runt märket viker in gräs mot mitten av märket. Man ska alltså INTE bända upp märket, det är samma sak som att halshugga gräset med en brun fläck och högre känslighet mot svampangrepp som följd. Vi ber om Er hjälp med detta, vi vill ju alla att greenerna ska vara kalasbra eller hur?!   

Vi på banan vill härmed passa på att tacka för en bra säsong 2012, trots en hel del regn och svala temperaturer är vi mycket nöjda. Nu ser vi fram emot en något soligare och varmare säsong 2013!

Banpersonalen genom
Peter Irebrink 

2011-11-22

Hela banan stängd för säsongen.
Säsongen 2011 är nu över och vi kan sammanfatta den som en riktig kanonsäsong. Vi började året med ett snölager som vi inte sett på mannaminne och vi bävade inför säsongsstarten. När snön väl smälte kunde vi konstatera att det tjocka snölagret gett greenerna det skydd vi vill ha, minimal isbildning i botten och i stort sett skadefria greener. Med en så bra start slapp vi moment som annars genomsyrar vårstarterna på vår typ av bana. Istället kunde vi fokusera på att färdigställa diverse finisharbeten på banan, t.ex. framtagandet av berget på 13 och urgallringen på området nedanför 18:e tee mot övningsfältet. Bunkern på 17 lades också igen och det området torvades.
När sedan tillväxten kom igång hade vi ganska fort en bana vi kände oss stolta över och den 21:e april öppnade vi hela anläggningen för spel. En nyhet för säsongen 2011 var direktiven på fairwayklippningen, vi utvidgade flera fairways för att få fairwaykant 80 från röd tee. Allra tydligast syns dessa klippförändringar på 1, 8 och 15.
Högsäsongen flöt på bra och vi i personalen fick ta emot mycket beröm vilket givetvis värmer!

Arbetet med 3:ans damm är i full gång

Vi stängde banan den 24:e oktober och slutförde hålpipningen av greenerna. Därefter kunde vi dra igång diverse projekt. Bland annat är grävning av dammen på 3:an och ombyggnad av palissaden påbörjad. Efter vissa problem vid uppstart, är i skrivande stund, arbetet i full gång och det genomförs av utomstående entreprenör.

Vi har gallrat ur ordentligt på högersidan på 10:an bakom rangen för att få fram de fina ekarna som står där. Det kommer bli en helt annan upplevelse att gå längs fairway nu, mycket ljusare, luftigare och framför allt vackrare med flera mycket gamla ekar i blickfånget.
Frivilliggänget fortsätter sitt arbete med att fräscha upp väntplatserna vid tee. Fokus ligger på att få klart enhetliga stenläggningar på först och främst korthålen för att sedan gå vidare till övriga hål. Ett kanonjobb som lyfter intrycket av banan på ett bra sätt!
Våra greener har tyvärr fått några svampangrepp nu på hösten, mycket på grund av det fuktiga vädret. Vi har bekämpat och ber till vädergudarna om kyla och snö.
Vi i banpersonalen vill slutligen passa på att tacka medlemmar och övriga gäster för fantastisk säsong, vi ses 2012!
/Peter Irebrink

2011-10-19

Sista hålen 10-18 stängda för säsongen.
Hål 1-9 öppna med sommargreener.
Pegränna gäller – greenfee 9 hål, 100 kr.
Observera att banan är stängd vid frost.

2011-10-10

Vecka 41, 15-16 oktober kör vi säsongens sista helgklippning. Helger därefter är greenerna öppna tills vi stänger dem för säsongen, dock kommer de att vara daggiga en stund in på dagen.
Fr o m ons 19 oktober stängs sista nio hålen.
Som vanligt gäller att hela banan är stängd vid frost.

Banan är öppen.

Fr o m oktober gäller spel efter pegränna under vardagar.
Tidsbokning helgerna 1-2 och 8-9 oktober.
Hösttouren spelas på Mjölby GK 17-18 oktober.
Observera att banan är stängd vid frost.
Höstgreenfee vardagar 200 kr, helg 300 kr.

2011-09-22

Tiden rusar fram och det känns nästan som om det var igår björkarna slog ut och vi hade en hel lång sommar framför oss. När man nu tittar ut över banan ser man istället gulnande björkar och hösten närmar sig onekligen. Om inte annat märker vi som jobbar med banan det, i form av de senaste veckornas nederbörd och kyliga morgontimmar.
I skrivande stund är banan väldigt vattenmättad, speciellt sista nio. Vi har därför tagit beslutet att inte klippa de ytor som är blötast tills de torkat till. Främst handlar det om fairways och semiruffar på sista nio. SMHI spår vackert väder den närmaste framtiden och vi hoppas därför på banan torkar till fint under vecka 39.
Greenerna har klarat nederbörden bra och ett par svampangrepp till trots håller de bra standard. Vill ännu en gång påminna om att laga era nedslagsmärken. Detta är extra viktigt under fuktiga höstar då svamparna är extra aktiva. Vi kommer proaktivt att bekämpa svamp även detta år då det gav bra resultat förra året. Vi kommer även successivt under de närmaste veckorna gå upp i klipphöjd. Allt handlar i detta läget att ge gräset en så bra invintring som möjligt. Ett starkt gräs klarar en vinter och svampangrepp bättre än ett stressat.
Till er som hyr golfbilar ber vi er att inte köra på fairways eftersom det kan ge bestående skador.
Nu hoppas vi att SMHI för en gångs skull har rätt och att vi får fina varma höstdagar framöver!
/Peter Irebrink

2011-08-16

Nu är vi halvvägs in i augusti och det spelas golf som aldrig förr på Mjölby GK. Vi på banan har upplevt många morgonpigga golfare och fullbokade eftermiddagar. Vi får mycket beröm för skicket på banan och det är något vi tar till oss. Att trots en kraftigt decimerad personalstyrka under juni-juli-augusti kunna presentera en så bra bana känns bra.


Angående våra greener har det kommit några mer eller mindre välformulerade undringar om klippning och fart. Vi på Mjölby GK har enats om att vår bana ska ses som en familjebana, någon exakt beskrivning vad detta innebär finns kanske inte men det innebär inte 11 fot på stimpen. Vi strävar istället mot att ha så jämna och ärliga greener som möjligt och jobbar därför kontinuerligt med vältning i kombination med klippningen samt enbart vältning de enstaka vardagar greenerna vilas. Helger klipps greenerna tidig morgon. Greenernas stimpvärde ligger stabilt runt 8 och 9 fot dagtid, vilket enligt wikipedia är snabbt. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Stimpmeter)
Det är givetvis kul att det är mycket spel samtidigt som det innebär en viss stress för oss. Vi ber er därför att ta till er informationen om ”säker golf” som finns vid första tee. Om vi alla kan samsas och respektera varandra blir både er och vår dag så mycket bättre.


Tänk också på att en eller ett par extra minuters väntetid vid ett hål kan göra att ni slipper bli störda längre fram på rundan då vi många gånger hinner ”klippa undan”.
Med det höga speltrycket kommer också det eviga tjatet om att laga nedslagsmärken, på senare tid har det slavats en hel del med detta. Vi närmar oss hösten, och med hösten kommer fukten, som i sin tur för med sig svampsjukdomar. Ett nedslagsmärke är en perfekt plats för svampen att etablera sig, snälla hjälp oss att på bästa sätt gå in i den kommande vintern med starka och friska greener!

Laga nedslagsmärket genom att vika tillbaka gräset över märket. Låt oss nu hoppas på många sköna och soliga sensommardagar innan hösten kommer! 

 

 

 2011-06-07

Tiden rusar fram, Sveriges nationaldag har firats och Mjölby GK visar sig från sin bästa sida. I skrivande stund tittar jag ut och ser en efterlängtad regnskur med tillhörande åska. Som ni kanske sett är banan väldigt torr för tillfället. Vi saknar bevattning på cirka hälften av alla fairways vilket tyvärr resulterar i torra och hårda fairways. Vi har beslutat att rädda det som räddas kan och vattnar de fairways där vi har möjlighet, därför kan vissa fairways upplevas grönare, frodigare och mjukare än andra.
Vi har under våren tagit ner tre träd på 16:e fairway, lagt igen bunkern på 17 och lagt nytt gräs på dessa platser. Eller som en uppmärksam(?) golfare påpekade medan vi rullade ut nytt gräs där bunkern på 17 låg. ”Skönt att bli av med björken!”. Vissa har med andra ord undvikit den bunkern i 6 års tid…
Våra greener är för tillfället riktigt bra. Av ren slentrian brukar man säga att greener med vinterskador växer ihop till midsommar. I vårt fall kan vi, peppar peppar, konstatera att vi klarade det med några veckor till godo i år. Flera faktorer spelar in, bland annat har vi justerat skötselprogrammet något och lagt till moment som vi känner ger bra resultat.
Vi får nästan dagligen beröm för banan och undertecknad vill passa på att tacka för det! Det peppar oss som arbetar med den att, trots en viss underbemanning, prestera dag efter dag för banan ska vara i så bra skick som möjligt.
Slutligen vill jag passa på att gnälla lite. Snälla lägg tillbaka bunkerkrattor så som är anvisat, är ni osäkra kan ni läsa på krattan. Hela krattan skall ligga i bunkern i spelriktningen. Det inte bara underlättar vårt arbete, det ser även mycket bättre ut om krattorna ligger som de ska!
Nu hoppas vi på en fortsatt härlig sommar, väl mött ute på banan!
/Peter Irebrink

 

 2011-06-07

Tiden rusar fram, Sveriges nationaldag har firats och Mjölby GK visar sig från sin bästa sida. I skrivande stund tittar jag ut och ser en efterlängtad regnskur med tillhörande åska. Som ni kanske sett är banan väldigt torr för tillfället. Vi saknar bevattning på cirka hälften av alla fairways vilket tyvärr resulterar i torra och hårda fairways. Vi har beslutat att rädda det som räddas kan och vattnar de fairways där vi har möjlighet, därför kan vissa fairways upplevas grönare, frodigare och mjukare än andra.
Vi har under våren tagit ner tre träd på 16:e fairway, lagt igen bunkern på 17 och lagt nytt gräs på dessa platser. Eller som en uppmärksam(?) golfare påpekade medan vi rullade ut nytt gräs där bunkern på 17 låg. ”Skönt att bli av med björken!”. Vissa har med andra ord undvikit den bunkern i 6 års tid…
Våra greener är för tillfället riktigt bra. Av ren slentrian brukar man säga att greener med vinterskador växer ihop till midsommar. I vårt fall kan vi, peppar peppar, konstatera att vi klarade det med några veckor till godo i år. Flera faktorer spelar in, bland annat har vi justerat skötselprogrammet något och lagt till moment som vi känner ger bra resultat.
Vi får nästan dagligen beröm för banan och undertecknad vill passa på att tacka för det! Det peppar oss som arbetar med den att, trots en viss underbemanning, prestera dag efter dag för banan ska vara i så bra skick som möjligt.
Slutligen vill jag passa på att gnälla lite. Snälla lägg tillbaka bunkerkrattor så som är anvisat, är ni osäkra kan ni läsa på krattan. Hela krattan skall ligga i bunkern i spelriktningen. Det inte bara underlättar vårt arbete, det ser även mycket bättre ut om krattorna ligger som de ska!
Nu hoppas vi på en fortsatt härlig sommar, väl mött ute på banan!
/Peter Irebrink

2011-04-20

Torsdagen den 21:e april klockan 09.00 slår vi upp portarna för hela anläggningen utan undantag. Ordinarie greener, grästees och fairways är alla öppna för spel.

Vi har jobbat hårt för att få en så bra start som möjligt. Greenerna har överlag klarat vintern bra, vissa bättre än andra. Dock kan vi klart säga att vi går in i den här säsongen med gott hopp.

Vi hoppas att ni kan njuta av härlig vårgolf när den är som bäst här hos oss på Mjölby GK!

2010-10-29 
Vi är redo, hackspetten på nian är redo, banan är redo, är du redo? NU KÖR VI!
 
Nya sittplatsläktaren på 13. /Peter I

2010-10-26
Vintergreener gäller på första nio. Som vanligt är banan helt stängd vid frost.

2010-10-22
Då var den här, säsongens första snö. I skrivande stund har vi ett tunt vitt snötäcke på stora delar av banan. Inte utan att det känns som ett bra läge för att summera årets säsong.

2010 började som vi alla minns med otroliga skulle ta evigheter på sig att töa bort. Men medsnömängder, snö som vi allra flesta trodde facit i hand kan vi konstatera att den försvann förvånansvärt fort. Dock hade vi låga temperaturer en bra bit in i april och detdröjde till mitten av maj innan vi kände

att vi var ordentligt på banan vad det                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              11:an

gällde spelkvalité på våra greener.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            11:an

gällde spelkvalité på våra greener.

Under sommaren höll banan bra kvalité och våra greener har överlag klarat årets säsong med beröm godkänt. Strategin med att hålla nere antalet klippningar till förmån för ett kontinuerligt vältande gav ett bra utslag. Greenerna har varit jämna och fina trots färre antal klippningar än ”normalt”. Detta är något vi tagit fasta på och säkerligen kommer att jobba vidare med.

Mycket fokus har även lagts på bunkrarna i år, mycket tack vare ihärdigt arbete och en ny bunkerkratta. Sällan har bunkrarna varit så fina på Mjölby GK.

Nya tee på elvan öppnade vi lagom till golfveckan och personligen tycker jag att det blev ett lyft för det hålet. Dock kommer det krävas en utvidgning av det på sikt då slitaget är högre än ytans kapacitet.

Vad styr vi med på banan nu då?

Som en del av invintringen har vi genomfört en hålpipning av samtliga greener på banan. Vi har även lagt en hel del dressand efteråt. Vi får på så sätt ner nytt material i jordprofilen samtidigt som ”hålen” har en dränerande effekt, vilket är viktigt när vi väntar stora mängder nederbörd. Vi strävar alltid efter att ha en så torr greenyta som möjligt.

Ett omfattande röjningsarbete är i full gång där vi tar ner sly och även en del träd ute på banan.

Det som ni golfare kommer att märka mest av är det arbete som startats på hål 13 och 14. Mellan hålen kommer vi att göra det klippbart för ruffklippare. Man kommer att se stor skillnad när sly och annat oönskat tagits bort och våra fina ekar bereds plats. Bakom trettonde green har vi röjt upp och berget som tidigare dolts syns nu helt och greenområdet bakom greenen har fått ett helt nytt fräscht utseende. En stor bonus i detta sammanhang är att båda greenerna på dessa hål kommer att tjäna på detta i och med en bättre luftgenomströmning och fler soltimmar.

 

Området mellan 13 och 14.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Nu har berget bakom 13:e green kommit fram.

 

Alla vi på banan vill, via undertecknad, tacka för en fin säsong. Nu hoppas vi på en härlig vinter!

/Peter Irebrink

Hål 1-9 öppna med ordinarie greener, hål 10-18 stängda för säsongen.
Utslag från matta.
Hålpipning påbörjas vecka 42.
Dagsgreenfee nio hål 100 kr.
Vid frost är banan stängd.

2010-09-21
Nu verkar hösten kommit på allvar, träden börjar gulna och temperaturen är inte längre på de behagliga nivåer vi blev bortskämda med i somras. Även höstregnen verkar komma allt tätare nu. Men nog om det negativa (?).

För just nu finns det mycket positivt att säga om Mjölby GK. Banan har hämtat sig något fantastiskt efter de veckor av i stort sett ihållande regn som vi fick. Greenerna har vuxit sig täta igen och ser faktiskt riktigt bra ut! Vi har givetvis vissa delar av ett fåtal greener som fortfarande inte hämtat sig helt, men på det stora hela känns greenerna bra för tillfället.

Vad gäller fairways är det som alltid daggmaskarna som ställer till det för oss på höstarna, därav att det på vissa delar ser ut som det gör med små högar av lera som plattas ut. Men även fairways är bra för tillfället. Allt vi kan be om nu är bara att slippa allt för stora mängder regn.

Som några av er kanske märkte var banan stängd under en dag förra veckan. Då sprutade vi i stort sett hela banan mot ogräs. En första utvärdering som vi gjort visar att besprutningen verkar ha haft önskad effekt. Det syns tydligt på maskrosor och groblad som rest och skruvat på sig.

Underhållsarbeten har påbörjats av dräneringssystemet på vissa ställen på banan. På ettans fairway hoppas vi nu slippa stående vatten i den utsträckning som varit fallet när stora mängder nederbörd har kommit. Arbeten har även genomförts på vänstersidan av fyrans green och i bakkant på sjuans green. Nästa del i det projektet blir att ordna till framkanten av sextons green som aldrig blir bra, vi hoppas givetvis på er golfares förståelse när vi påbörjar detta arbete. Räkna med mua framför greenen resten av året.

Nu återstår det bara att önska alla en härlig golfhöst, passa på att spela vår fina bana mycket nu innan säsongen är över!

/Peter I

2010-08-29

Vi börjar nu närma oss hösten och med den kommer också höstvädret. Vi kämpar numera dagligen mot vädrets makter. Regnet slår ganska hårt mot oss och våra olika ytor.

Greenerna klarar sig relativt bra mot vätan på grund av väl fungerade dräneringar och bra uppbyggnad. Vi jobbar en hel del med att få ytan så torr som möjligt, genom att ytlufta regelbundet. Dock gynnar det fuktiga vädret många svampsjukdomar och vi bekämpar dessa med de medel som finns att tillgå.

Fairways klarar som vanligt regn dåligt. Då de inte fått torka upp på länge, är de så mättade att även ett mindre regn skapar problem. Man får tyvärr räkna med en del klipprester aleternativt oklippta fairways under dessa blöta dagar.

Ger sig regnet snart har vi alla förutsättningar för en väldigt bra höst på Mjölby GK!

/Peter I


2010-07-22

Vi på banan vill passa på att tacka för allt fint beröm vi har fått och för alla lovord gällande banan. Dessa peppar oss till att göra ännu mer för att utveckla och underhålla den bana vi har. Vi jobbar med knappa medel och vi gör vårt yttersta för att ge er spelare en bra upplevelse!

Regnovädret lördag kväll gjorde underverk med banan, den gick från att skifta i gult till att skifta i grönt på bara en natt! Detta har lett till att våra fairways är bättre än någonsin och att våra greener är tätare och jämnare än någonsin! Möjligtvis har vätan påverkat snabbheten på greenerna något, men de håller bra fart ändå.

Våra nya spelytor är nu öppna för spel, nya tee på elvan har givit det hålet en ny prägel och nya fairwaydelen på femman har det gett det hålet mer harmoniska linjer.

/Peter I

2010-07-07

Nu har verkligen sommaren tagit ett stadigt grepp om oss och Mjölby GK. Banan kämpar med att hålla sig vid liv och vi gör vårt bästa för att hjälpa till. Många ytor är väldigt känsliga för torka och vi försöker vattna så mycket vi kan. Även regntåg sätts ut för att vattna de fairways som saknar fairwaybevattning. Dessa kan därför vara ganska blöta de dagar som regntåget går.

Greenerna klarar sig förhållandevis bra då vi har fungerande bevattning på samtliga greener. Tillväxten går givetvis ner något under denna period och de fröar ganska kraftigt för tillfället men de håller bra klass och har bra en bollrull.

Vad gäller de nya ytor som ännu ej har öppnats för spel, jobbar vi nu för fullt med att förbereda för öppning inom en snar framtid. Femmans nya fairwaydel har börjat klippas ner och kan därför se något härjad ut vid en första anblick. Elvans nya tee svarar bra på de insatser vi gör och en öppning lagom till golfveckan vecka 29 känns inte allt för avlägsen.

Påminner ännu en gång om nedslagsmärken på greenerna. Vi märker att slarvet ökar ju varmare det blir, och ber er därför att laga dessa efter er! Tack för hjälpen!

/Peter I

2010-06-23, Östergötlands Pärla!

 

Åttan                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Tian

Mjölby Golfklubb börjar äntligen se ut som Mjölby

Golfklubb ska se ut, en trevlig golfbana i mycket gott

 skick! Greenerna är jämna och de rullar på bra.

balans för tillfället. Vi behandlar även greenerna.

Gödsling och näringsupptag verkar vara i bra

mot svampsjukdomar i förebyggande syfte med

ett biologiskt växtskyddsmedel.

Vi har arbetat en del med att få bukt med liggräs på både foregreens och fairways. På foregreens kördes igår en ganska aggressiv vertikalskärning med gott resultat. På fairways har vi gjort försök med att borsta gräset innan klippning, vilket också har slagit väl ut. Dock är detta ett tidskrävande moment som vi tar i etapper då ”extra tid” finns.

Våra torvade ytor börjar växa fast ordentligt och nedklippning kan snart inledas. Förhoppningen är att vi innan hösten ska kunna presentera en ny fairwaydel på 5an. Men som jag skrivit angående 11ans tee förut, vi måste ha tålamod…

Tyvärr drabbades vi förra veckan av ett litet problem med bevattningsautomatiken. Det resulterade i att vi manuellt fick vattna greenerna genom att öppna varje ventil för sig ute på banan. En del extrajobb, men vi tog oss igenom det och greenerna klarade sig bra. Nu består våra problem i att bekämpa torrfläckar på greenerna, ett resultat av det fina vädret. Men jag gör nog bäst i att inte gnälla på det…

Se nu till att spela Mjölby GK snarast, just nu är det en härlig upplevelse!

/PI

2010-06-07

Då var det dags för en rapport från oss på banan igen. Sommaren verkar äntligen fått grepp om tillvaron och det grönskar som aldrig förr på Mjölby GK. Vi jobbar febrilt med klippningen, ändå känns det ibland som om gräset växer ifrån oss, därav alla klipprester som ni ser i våra ruffar och på en del ställen på fairways. Vi försöker att klippa torrt och det hjälper visserligen en del, men eftersom det växer kraftigt just nu kan det bli så här ibland. Tyvärr har vi i dagsläget inte resurser eller tid till att ta bort alla dessa gräshögar, men vi gör vårt bästa för att undvika att de ska uppstå!
Som ni kanske lagt märke till håller vi på att färdigställa fairwayytan på 5:an. Idag lades det första färdiggräset på plats och den kvarvarande kommer att hämtas och läggas ut under veckan. Vi gör detta tidig morgon och i etapper för att hinna med övriga sysslor som måste göras. Vi hänvisar spelare att gå/åka mellan enen och skogen där vi har ordnat en passage som fungerar för både vagnar och golfbilar.

Även kullen runt nya tee på 11:an har färdigställts, matjord har lagts ut runt och gräsfrö är i backen. Vi får dock ha ytterligare tålamod med teeytan innan vi kan öppna den. Den börjar ta sig ordentligt efter en trög start, men vi måste ge den några veckor innan vi vågar släppa på spel. Den som väntar på något gott…

Dessutom är det läge för en påminnelse, hela bunkerkrattan skall placeras i bunkern i spelets riktning efter man använt den. Det finns flera anledningar till detta, bl.a. underlättar det för oss banarbetare något oerhört vid klippning runt bunkrarna. Tack för hjälpen!

Nu hoppas vi sommaren har kommit för att stanna och att den ger oss många fina dagar på Mjölby GK!

/PI

2010-05-26

Idag kom ett litet bakslag vädermässigt, både vad gäller temperatur samt nederbörd. Vår bana skulle egentligen behöva värme och ett par veckors uppehåll. P.g.a. detta fokuserar vi nu vår skötsel på greenområden för att på så sätt minimera körskador på andra ytor, våra fairways är väldigt känsliga för kraftig nederbörd.

Torvningen av områden framför klubbhuset som färdställdes förra veckan verkar ta sig bra och har verkligen gett ett lyft till klubbhusområdet. Den har vattnats regelbundet för att inte torka ut och igår klippte vi den för första gången.

Förra veckan dök även årets största nyhet i maskinparken upp, ett traktordraget klippaggregat. Med det kommer vi att effektivisera ruffklippningen. Den gamla ruffklipparen gick i stort sett 5 dagar i veckan, förhoppningen är att med detta nya aggregat få ner den tiden till 2,5 dag. Vad vi dock också får göra är att med en mindre klippare putsa av de ytor som inte det stora dragna aggregatet kommer åt.

Denna vecka började vi även med singelklippningen, detta i ett led för att förbättra spelytan på våra greener ytterligare. Klipparna är inställda på 3,5 mm och vi börjar närma oss vår slutgiltiga klipphöjd.

Arbetet med teeytan på 11ans tee intensifieras och vi har börjat klippa ner den så smått, dock måste vi ha is magen ett tag till innan den är spelbar. Ett försök att få fjortonde herrtee att växa ihop är också igång och vi hoppas våra insatser skall generera ett spelbart tee inom några veckor!

/PI

2010-05-17, Sommaren här?

Efter helgens värme märks det tydligt att det börjar grönska på Mjölby GK. Greener som tidigare sett allmänt tråkiga och dassiga ut börjar nu få fart och växa ihop. Den gödning som getts under tidigare veckor har tagits upp på ett bra sätt och vi hoppas inom en snar framtid ha greener i sommarklass!

Även i år har vi fyrbenta vänner på banan. Tre tackor med två lamm vardera spanar in din drive på sjuan mellan sina tupplurar i vår fårbacke nedanför golfbilsgaraget.

Så här i början av säsongen skadar det aldrig med en påminnelse. Hela bunkerkrattan läggs tillbaka i bunkern i spelets riktning. Nedslagsmärken på greenerna skall lagas, är ni tveksamma hur ett märke lagas på korrekt sätt fråga gärna oss banarbetare eller titta på anslaget i klubbhuset. Tack för hjälpen och väl mött ute på banan!

/PI

 

   Vårvy över åttans green.

Fore!

2010-04-14
Efter den stränga kylan under vinterhalvåret har vi nu fått upp ångan och arbetar intensivt
med förberedelserna inför stundande golfsäsong. Tyvärr har den bistra och långa vintern inneburit att vi liksom många andra klubbar, drabbats av snömögel. Vi har därför under de senaste dagarna bladgödslat och lagt ut de sista dukarna för att på så sätt skydda greenerna mot frostskader samt att sätta fart på växtligheten. Vi har även börjat med att rensa ut de björkar längs banan som inte längre visat något livstecken.

I förra veckan togs beslutet att öppna de första 9 hålen för spel på vintergreenerna. Arbetsgänget gjorde sin första arbetsdag för året och de började med att fräscha upp flaggstängerna vid klubbhusområdet.

Under höst och vintersäsongen har vi bla servat och fräschat upp våra maskiner och byggt en hel del nya vägar sista 9.

 

(Ny väg längs 11:an och nedan mellan 11:an och 17:onde)

 

Vi har även byggt klart 11:ans tee …

 

och röjt upp en hel del skogspartier.

 

I höstas togs beslutet att gräva igen en av 5:ans bunkrar och även lägga igen diket på samma hål.

 

Vi har under vintern rekryterat en ny medarbetare i Per Eklöf (till höger).

Han efterträdde Lasse Johansson som gick i pension under december månad.

/Banpersonalen