Vi har nu kommit en bit in i maj och äntligen börjar vi få varma temperaturer.
Undertecknad uppskattar de varma vindarna, nu slipper man i alla fall två av de fem lager man behövt ha på överkroppen när man varit ute och klippt hittills.
Vi kom in i en golfsäsong med många frågetecken som vanligt och som alltid. Ekonomi, betalar medlemmar sina avgifter så att vi kan drifta och sköta banan på det sätt vi vill? Vädret, vi fick en blöt vår, med flertalet bakslag med snö som gav oss stora utmaningar att preparera en bana för öppning. I början på april hade vi flertalet nätter med temperaturer runt -10 grader vilket gjorde att gräset av förklarliga skäl inte kom igång att börja växa.
De kalla nätterna har vi egentligen dragits med fram till nu.
Vi såg ganska tidigt på året att greenerna klarat vintern bra med väldigt få skador. Det underlättar vårt arbete avsevärt, att istället för att läka skador kunna jobba med att leverera greener som är trevliga att putta på.
Vi klippte greenerna första gången för säsongen den 10 april och har jobbat oss ner i klipphöjd succesivt fram tills för någon vecka sedan.
Vi lade för ett par år sen om vårt sätt att gödsla och sköta greenerna. Bland annat innebär det att vi lägger en basgödning som är organisk, den typen av gödning tar lite längre tid på sig att lösa upp sig, därför behöver vi låta greenerna vila från klippning dagen efter vi lagt den. Vi vill inte riskera att samla upp gödning i korgarna på klipparen. Det är något vi hoppas det finns förståelse för.
Vi har istället för att sänka klipphöjden istället ökat klippfrekvensen, dubbelklippningar är något vi gör kontinuerligt, varje vecka. Vältar gör vi i princip alla vardagar. Greenerna är i skrivande stund i bra kondition och berömmet vi får värmer givetvis.
Utmaningen med vädret fortsätter, och kommer fortsätta, under hela året. Nu lagom till att sista nio börjar torka upp efter den blöta våren, börjar istället fairways på första nio att bli torra i solskenet och blåsten. Slutsatsen man dragit sen länge i det här yrket är att det blir aldrig riktigt som man vill eller planerar för, framförallt inte när det kommer till väder och vind. Men vi agerar utifrån de förutsättningarna vädret ger oss och
En sista uppmaning, laga era nedslagsmärken! När vi kommer ut på morgnarna är det oerhört många olagade nedslagsmärken på greenerna. och det gör ont i hjärtat att se. Vi arbetar hårt för att hålla fina greener men vi behöver även golfarens hjälp så vi kan bibehålla de.
Märkena är grogrunder till svampangrepp som i värsta fall kan fördärva spelytan på sikt. Vi vill alla ha fina greener men då är lagning av nedslagsmärken jätteviktigt, och att man gör det rätt. Ett lagat nedslag reparerar sig inom ett dygn. Ett olagat eller felaktigt lagat nedslagsmärken kan ta flera månader.
Se gärna golfförbundets film om hur man lagar på rätt sätt.
Golfa schysst – laga nedslagsmärken – YouTube
Vill passa på att önska er en bra och lång golfsäsong. Och tack för all positiv feedback ni ger oss om banan.
Peter Irebrink
Banchef Mjölby GK