Ordförandebrev oktober

Hej alla golfvänner!

För oss på Mjölby Golfklubb har arbetet med miljöfrågor alltid varit väldigt viktigt. Redan 2014 blev vår klubb certifierad och godkänd enligt dåvarande miljöregler utfärdade av Golf Environment Organisation (GEO).

GEO är en internationell organisation med säte i Skottland vars syfte är att arbeta för en god och hållbar miljö inom golfen i hela världen.

Nu har nya uppdaterade miljöregler utarbetats och golfens miljöcertifiering i Sverige kommer i framtiden att benämnas OnCourse Sverige.

Det är med enorm stolthet och mycket glädje jag kan konstatera att de två första golfklubbarna i världen att genomgå certifiering i nya OnCourse är svenska – Mjölby Golfklubb och Ljunghusens Golfklubb.

Stort grattis till er som arbetat i miljögruppen. (Gert Lövgren, Sören Karlsson, Barbro T Karlsson, Lars Eriksson och Peter Irebrink) Ni har gjort ett enormt jobb och satt Mjölby GK på världskartan!

I Sverige fortsätter nu arbetet med GEO OnCourse och ett 80 tal klubbar runt om i landet är just nu igång med processen.

September blev en fantastisk månad för alla oss golfälskare.

Tänker naturligtvis på alla härliga golfronder på vår egen bana och på alla spännande golftävlingar i TV soffan.

Både FedEx Cup på East Lake Country Club Atlanta Georgia i USA och Ryder Cup på Le Golf National i Frankrike bjöd på stor dramatik och blev ohyggligt spännande.

PGA-tourens slutspel, FedEx Cup, bygger på ett ganska komplicerat poängsystem.

Det innebär att samtliga 30 spelare som kvalar in till den stora finalen, TOUR Championship, har chans att vinna det totala slutspelet. Men det innebär också att det kan bli två olika vinnare.

En TOUR Championship-vinnare och en FedEx Cup-vinnare.

Det hände i fjol – och det hände i år igen.

Den här gången var det Tiger Woods som vann TOUR Championship och som därmed tog sin första titel på fem år.

Men det var Justin Rose som – efter stor dramatik – vann FedEx Cup och bonusen på 10 miljoner dollar. Hygglig timpenning tycker jag!

Engelsmannen sjabblade rejält i slutet av sin sista runda. Han var fyra slag över par för dagen och var piskad att göra birdie på sista hålet för att ta hem FedEx Cup. Hade han inte gjort det, så hade Tiger Woods snuvat honom även på den segern.

Inför Ryder Cup talade många om USA´s starka laguppställning och européerna var till stor del uträknade av många experter.

Men ett nederlagstippat Europa ville annorlunda. Efter en svag inledning tog sig europalaget samman och inför avslutningsdagens avgörande hade man skaffat sig ett perfekt utgångsläge.

Europa startade dagen i ledning, 10-6, och behövde ”bara” skrapa ihop fyra och en halv poäng i de tolv singelmatcherna för att återta Ryder Cup-pokalen.

Det gick vägen – men det blev dramatiskt. Grattis till våra europeiska golfhjältar!

Redan inne i oktober månad är det dags att påbörja invintringen av golfbanan. Utöver det vanliga arbetet som krävs för att förbereda banan inför vintern finns ett antal viktiga projekt, som skall genomföras.

Bland annat skall vi påbörja en renovering av vårt bevattningssystem. Ombyggnaden kommer att ske i etapper. Om vädret är på vår sida är planen att klara av hål 1 – 4 innan vintern slår till på allvar.

Andra stora jobb som skall påbörjas i höst är att se över dräneringen på ett antal hål och att bygga en swingstudio i anslutning till drivingrangen.

Mer om dessa projekt och andra spännande vinterprojekt kommer vi att berätta om på golfklubbens höstmöte den 29 november. Då är alla medlemmar hjärtligt välkomna!

Information om vad som händer på golfklubben hittar du som vanligt på www.mjolbygk.se

Svinga lugnt

Per Borthen