Anders möter Magnus och Fredrik

Custom fitting -något för dig?

Ny säsong. Nya förhoppningar.

Utslag som klyver fairway, järnnior som limmar pinnen och känsliga chippar. Något alla drömmer om oavsett placering på handicapstegen.

Är custom fitting verktyget som lyfter ditt spel till himmelska höjder?

Ja, är det raka svaret från våra pron Magnus och Fredrik Carlsson.

Golf är en materialsport, låt oss vara överens om det. Vilka klubbor du använder kan hjälpa eller stjälpa ditt spel. I den här artikeln ska vi gemensamt försöka visa hur custom fitting kan hjälpa dig till trevligare rundor.

Custom fitting är en metod att analysera din swing och bollträff med en elektronisk radar som visar klubbhastighet, bollträff, bollbana och hastighet, spinn etc. Med ledning av protokollet plockar våra pron ut en lämplig uppsättning med klubbor avseende skaftets längd och styvhet, greppets tjocklek. klubbhuvudets lie och loft. Beställningen skickas till leverantören, i detta fall Cobra, som levererar inom 2-3 arbetsdagar. Cobra har ett stort antal kombinationsmöjligheter med skaft och huvuden för att passa just dig. De ledande klubbtillverkarna lägger ner stora resurser på att utveckla material och produktionsmetoder för att höja kvaliteten på klubbor.

Men Magnus poängterar att lämpliga klubbor inte löser alla problem. Custom fitting bör kombineras med utbildning och träning för att nå det önskade målet. Han berättar en historia om en kund som slicade (kraftig högerskruv) men inte ville lägga ner tid på träning. Lösningen på hans problem att vara bocka om klubborna mycket men detta var ett extremfall.

På frågan om vilka problem som är vanligast med standardiserade järnklubbor svarar Fredrik att skaften är oftast för styva och långa. Samma diagnos kan ställas på drivers: d v s för hårda och för långa skaft. Det senare medför att klubbhuvudet kommer försent och är öppet i träffen vilket orsakar en slice.

Det är inte heller nödvändigt att ha 14 klubbor i bagen men det är viktigt att det inte blir några avståndsglapp i serien av klubbor.

”Undersökningar har visat att 30 procent av rundans slag är med en putter. Motsvarande siffra för wedgar är 13 procent. Det kan därför vara lönande att ersätta exempelvis en järn 5 med ytterligare en wedge för att underlätta närspelet”, säger Fredrik.

Hur vanligt är custom fitting?

”Förra säsongen var var tredje sålt sett utprovat med custom fitting. Strategin är att öka den andelen”, säger Magnus och både leverantörer och detaljister är ense om den färdriktningen. Det kostar inget extra att få dina klubbor utprovade.

Vi ger oss ut på drivingrangen där golfprofilerna Torgny och Conny Ekman provat ut varsitt set inför en semesterresa till Frankrike. Efter cirka 40 minuter är utprovningen klar och protokollen fyllda med siffror. Torgny säger att nya klubbor är på tiden och att hans nuvarande set har 15 år på nacken. Magnus beslutade att Torgnys nya driver blir fem cm kortare än den gamla. Conny är nöjd med att den järnsjua han provade gick 10-15 meter längre än hans gamla.

För er som är inne i golfen är vokabulären vardagsmat men för nybörjare kan alla nya termer och siffror verka avskräckande men ta er tid och besök Magnus och Fredrik i shopen som gärna visar och förklarar.  De är snälla och berömmer alla slag. Till och med undertecknads ormdödare.

Anders Jacobsson