Artikel Corren: En av Sveriges – och hela Europas – mest miljövänliga golfbanor ligger i Mjölby.

 Jättekul att klubben syns i de här sammanhangen. Vissa tror kanske att vi bara sprutar gifter på golfbanan, men så går det ju inte till i dag, säger Gert Lövgren från Mjölbys miljökommitté. 

Mjölby GK har i många år legat i framkant vad gäller miljöarbetet och är sedan flera år tillbaka certifierade enligt det internationella verktyget GEO OnCourse.

2018 blev klubben årets miljöklubb i Sverige.

Nu finns alltså chansen att vinna ytterligare ett fint pris. Mjölby är nominerade i kategorin ”International environment golf club of the year”. Vinnaren utses av flera stora internationella golforganisationer och tillkännages vid en ceremoni i England i januari nästa år. Övriga nominerade är Golf della Montecchia i Italien, Minthis Golf Club på Cypern och The Royal Dublin Golf Club på Irland.

– Vi har inte bestämt hur vi ska göra än, men det lutar åt att vi åker dit och deltar i ceremonin, säger Gert Lövgren.

Redan under sommaren utsåg nättidningen Todays golfer Mjölby GK till en av de hundra mest miljövänliga klubbarna i Europa. STRI group, som ligger bakom priset, skickade ett mejl till klubben med en rekommendation att söka till priset.

Förbättrade och nya dammar vid det sjunde hålet gynnar den biologiska mångfalden. Sandlimpor som är boplatser för vildbin finns vid hål nummer fem och i dammen vid tians green har man hittat inte mindre än 15 exemplar av den hårt skyddade större vattensalamandern.

– Vi kommer att söka pengar för att utöka deras utrymme och få en ännu bättre produktivitet, säger Gert Lövgren.

Utöver rent praktiska åtgärder på golfbanan håller klubben tillsammans med kommunekologer och länsstyrelsen på att ta fram en grön handlingsplan för samtliga Östergötlands golfklubbar.

– Vi har redan gjort en naturvärdesinventering hos alla klubbar. Alla ska komma igång med det här arbetet, det är en stor grej, säger Gert Lövgren.

Östergötland som län ligger långt framme i miljöarbetet sett ur ett nationellt perspektiv.

– Här har Björn Gustafsson (ordförande i Östergötlands golfförbund) gjort ett jättebra jobb, säger Gert Lövgren.

Han berömmer också Mjölbys styrelse som under många års tid trott på och stöttat miljöarbetet som görs.

– Det är jätteviktigt att de är med på tåget. En del kostar pengar för att det ska ge pengar. Och det handlar inte bara om miljödelen, vi pratar också mycket hållbarhet och har gjort en hel del på det området också.

Reporter: Claes Nilsson

Foto: Sune Johansson