Banstatus från banchefen 210826

Höstsäsongen närmar sig med stormsteg och det är dags för en summering av sommaren på banan ur banpersonalens synvinkel.

Efter en kall vår fick vi snabbt varma temperaturer och under juni och juli hade vi flera veckor med temperaturer runt och över 30 grader.
Höga temperaturer är alltid en stress för gräsplantor. Tycker att vi lyckats hålla greenerna bra i stort sett under hela säsongen.
Vi har som vanligt under resans gång haft några utbrott av svamp som vi lyckligtvis kunnat stoppa på ett bra sätt.

Under golfveckan lade vi som vanligt extra krut på att kunna presentera en extra fin spelupplevelse.
Vi pressade greenerna och dubbelklippte och vältade alla dagar. Det i kombination med det fina vädret gav en mycket bra golfvecka.

Något vi brottats med under ett antal år är groblad. Vi har bekämpat kemiskt kontinuerligt men tyvärr finns det inget godkänt preparat, för golfen, som riktigt biter på dom. Vi ser att de blir ansträngda och går ner sig lite efter sprutning, men sedan kommer de tillbaka igen.
Det vi kommer göra framöver är att fortsätta med den kemiska bekämpningen. Tidpunkten för bekämpning är viktigt. Vi kommer även arbeta mer med att lufta ytorna där vi har mest ogräs.
Grobladen kommer oftast på ytor där kompaktionen i marken är stor. Kan vi bryta den borde gräset bli starkare och förhoppningsvis konkurrera bättre.
På tees och foregreens är det mekanisk rensning med kniv eller maskrosjärn som gäller.
En enkel men väldigt tidskrävande arbetsuppgift som vi kommer vädja till er medlemmar att hjälpa till med under kommande skötseldag på banan, 6 september.

Tyvärr lämnade två av våra säsongsarbetare på banan sin tjänst tidigare än planerat. Vi har därför gått kort på folk under stora delar av säsongen. Vi gick från 7 personer i lunchrummet till 5 och under semesterperioden har vi varit nere på 3 banarbetare vissa dagar. Men trots hög arbetsbelastning har stämningen i personalgruppen varit bra under hela säsongen. Vi har en stomme som fungerar bra och vi fick senare in tillskott av extra personal som kunde gå in och leverera direkt. För att arbetet på banan ska flyta är det viktigt att alla vet vad som ska göras, är effektiva och noggranna. Med det höga speltrycket vi har på Mjölby GK är det en utmaning.

Nu går vi in i hösten där vi planerar att slutföra uppgraderingen av bevattningsanläggningen och bygga klart orange tee på sista nio. Förhoppningen är, om vi hinner med, att även renovera ett antal bunkrar.

Vi håller tummarna för en fin höst med mycket spel på banan och där vädret ger oss bra förutsättningar.

Läs mer om skötseldagen 6 september och anmäl dig till mig om du har möjlighet att hjälpa till några timmar under måndagen.

 

/Peter Irebrink, banchef