Anders Jacobsson möter Viktoria Schedin

Sex frågor – sex svar

Den nyligen avslutade säsongen är Viktoria Schedins andra som klubbchef. Undertecknad utmanade Viktoria på en runda på korthålsbanan för att prata dåtid, nutid och framtid.

1)Hur har säsongen varit?

”Vi har haft den mest positiva säsongen på länge vad gäller nöjda medlemmar och gäster. Vi har fått mycket beröm för vår bana från säsongstart till stängning, men även för vår anläggning i sin helhet. Medlemmen utgår oftast utifrån banans skick när den ger oss feedback medan vi av gästerna även får återkoppling hur vi sköter all kringservice. Och när vi får väldigt höga betyg av gäster utifrån blir vi påminda om att vi har en bra helhetsprodukt. Det är många bitar som ska fungera i helheten för att man i slutändan ska få betyget att banan är bra. Och i år har det varit skönt för oss personal, entreprenörer och ideella att få utdelning för det arbete vi lägger ner. Att arbeta med en produkt som är väldigt väder- och säsongsberoende är många gånger frustrerande. Men i år fick vi ett sådant där år som vi alltid önskar oss. Bra golfväder och gynnsamma förhållande för banan. Och vi gick in i en säsong där vi hade samma personal- och entreprenörsskara som förra säsongen. Har inte hänt under mina 12 år på klubben. Det gav oss extra muskler att utveckla då man kan lyfta personalen till ny nivå istället för att lägga resurser på att lära upp på nytt. ”

2) Inom kort har vi höstmöte.  Hur ser ekonomin ut?

” Prognosen just nu visar på ett resultat i balans med vår budget, ca 150`. Vi har haft en positiv golfsäsong, men det är inte alltid kopplat till att allt går exakt som man planerar ekonomiskt. Men vi följer noga ekonomin varje månad och ser till att hela tiden anpassa verksamheten efter de förutsättningar vi har. Att ha en ekonomi i balans är A och O och en förutsättning för att kunna leverera en bra säsong men även att hela tiden kunna utveckla anläggningen i rätt riktning för att möta morgondagen.”  

3) Medlemsutvecklingen?

”Vi har i år en nedgång av antalet medlemmar – netto 75 minus, av olika kategorier. Jag, och golfsverige med mig, trodde vi skulle få en stabilare medlemsbild i och med att friskvårdspengen infördes förra året. Aldrig har det varit billigare att vara medlem. Men så blev inte utvecklingen detta år i alla fall.  Ca 75% av våra medlemmar ser sitt medlemskap långsiktigt. Hälsa och eventuella skador kan ställa till en säsong, men på sikt vet man att man ska spela golf, man ska vara medlem i Mjölby GK och det är självklart att man ska betala in sin medlemsavgift innan säsongen startar eller meddela eventuell förändring. Men resterande del är mer rörliga, tar ett år i taget. Avvaktar och ser om golfspelet kommer igång på våren och man betalar inte sin faktura eller meddelar eventuell förändring förrän det blir aktuellt med säsongens första runda. En varm sommar som 2018 speglar av sig på kommande säsong för just den kategorin medlemmar. När vi i år fick ett perfekt golfväderår kommer vi säkert se resultat av det till nästa säsong.
Överlag känner vi en stor positiv känsla i klubben, och intresset för golf är stort.

4) Vad händer under vintern på banan?

”Vi har påbörjat etapp 2 i vår nya bevattningsanläggning. Hål 5-9 ska slutföras. Vi ska även försöka hinna med dräneringsarbete på första nio. Vi hoppas på en höst som ger oss bra utrymme att hinna med det vi har planerat innan tjäle och snö kommer.
På hål 13 och 15 kommer granar att avverkas på grund av angrepp av barkborre. Ett resultat av förra årets torka.
Banpersonalen gör det årliga invintringsarbetet för att ge banan bra förutsättningar för nästa säsong. Vädret avgör även olika insatser som måste göras på banan. Maskiner och fastigheter ska underhållas.
Vår ovärderliga resursgrupp med ideella medlemmar har en diger att-göra-lista som ska betas av för att öka vår anläggnings finish. ”

5a) Vad händer i klubbhuset på vintern?

”Den vanligaste frågan vi får är ”vad gör ni på vintern?”. Golfaren tänker att när inte banan är öppen för spel försvinner de flesta arbetsuppgifter och vi kan checka ut för långledigt. Men det är våra säsongstjänster som avslutas när vi stänger igen för säsongen. Vi som är anställda på helår har många vintersysslor att ta tag i för att vi ska kunna välkomna en ny säsong. Jag exempelvis börjar jobba med prognoser, budgetarbete, statistik, förberedelse för höstmöte, avstämning med kommittéer och entreprenörer, möten med sponsorer, planering av ny säsong, årsfakturering, medlemsfrågor, hemsida, marknadsföring, inköp, personal för kommande säsong, 50/50-vision, svingstudio, arbetsmiljöfrågor, och i höst/vinter kommer även ett nytt IT-system … Ja listan går att göra hur lång som helst. Där ska vi även få tid att ta ut semesterdagar och övertidstimmar man har kvar efter en säsong. Vi som är anställda på klubben har en begränsning på två veckors semester under perioden maj-sep. Och med alla projekt och allt vi vill på Mjölby GK lovar jag att vi inte sitter sysslolösa långa stunder. Även på nätterna snurrar tankarna. ”

5b) Vilka nyheter kan medlemmarna förvänta sig i vår? 

”Först och främst väntar nyheten med att vi under november inviger vår nya simulator i svingstudion. Det kommer tillföra en ny, rolig aktivitet som samtidigt ger möjlighet att hålla svingen igång. Man kommer kunna boka in sig för egen träning eller boka in en runda ihop med golfvänner. Eller kanske ta en golflektion med vår pro. Mer om detta kommer snart komma ut när vi har alla bitar på plats. Jag har provat och kan lova att detta kommer bli väldigt kul och ett bra komplement. 

Svingstudion invigdes i maj i år och det har tagit den här säsongen att arbeta in nya rutiner kring upplägget kring den. Andra halvan av säsongen kom det igång väldigt bra och det ska bli kul att börja en säsong med tillgången till studion. De som i år har gjort en custom fitting eller tagit en lektion i vår studio har blivit positivt överraskade hur bra studion blev. Och vi vill såklart visa många fler vilka möjligheter detta öppnar upp för. Att våra tränare även erbjuder Sveriges bredaste customvägg av Cobra-klubbar gör inte studion mindre intressant. Många har fått uppleva att årets klubbor faktiskt har gett många extra meter, att det inte bara är ett försäljningstrick. Att kunna utöva utbildning avskilt har även det mottagits väldigt väl. Så på utbildningssidan planerar vi för att erbjuda medlemmarna ytterligare nyheter till våren. 

Nu under hösten har Mjölby GK gått in i 50/50-vision arbete. En styrgrupp och referensgrupp bestående av anställda, entreprenörer, styrelse och medlemmar ur olika kategorier kommer tillsammans arbeta med detta program som ska utmynna i en mer inkluderande och jämställd miljö och leda oss till värdegrunder som kommer vara viktiga för Mjölby GK. Ett viktigt och spännande arbete som vi ser fram emot att se vad det mynnar ut i. 

Golfens IT-system håller på att uppdateras och det har utlovats många nyheter 2020 som vi ser fram emot att snart få ta del av. Mer information kommer snart att släppas så än kan jag inte uttala mig om exakt vilka nya möjligheter det kommer öppna upp för både oss som klubb och som golfare. Men vi ser fram emot denna utveckling, då vårt nuvarande IT-system lämnar en del att önska. 

Ingen golfare har väl heller missat att vi 2020 inför ett nytt världshcp. Närmare bestämt 1 mars.  Vintern kommer bjuda på mycket information och utbildningar kring detta. Och vi kommer se till att hålla medlemmarna informerade vartefter vi får mer information. 

Svensk Golf kommer fr o m maj inte längre ingå i medlemskapet utan bli en tidning man själv får prenumerera på om man önskar. För två år sedan såldes Svensk Golf till tidningsbolaget Egmont, och förbundet förband sig fortsätta prenumerationen i två år. Nu har den perioden gått och förbundet rustar nu för en ny mediastrategi med målet att öka synligheten för golfklubben och för golfen och att påskynda omställningen till digitalt medialandskap.
Ska bli spännande att se vad detta öppnar upp för nya möjligheter för oss som golfklubb, då vi har blivit utlovade många nya spännande nyheter och nya sätt att marknadsföra oss på och nå ut med riktad information till rätt målgrupp.
För den som vill fortsätta prenumerera på tidningen Svensk Golf har vi på vår hemsida en erbjudandelänk med en unik kod, som ger våra medlemmar en rabatt på prenumerationen. 

Vi har precis lämnat säsongen som varit och det är nu vi ska analysera och se över vad som har varit bra, vad som kan förbättras och hur vi vill att vår kommande säsong ska se ut. Så hoppas kunna leverera mer nyheter vartefter vi sätter dem på plats. Och på vårt höstmöte 28 november summerar vi säsongen som varit och presenterar nyheter och information kring kommande säsong.” 

6) Avslutningsvis en hypotetisk fråga:  Klubbens ekonomi saknar begränsningar, the sky is the limit. Vad skulle du hitta på då?

”OJ vad svårt – eller lätt…
Först börjar man tänka på de önskelistor vi har i nuläget. Renovera tee, greener, bunkrar, förbättra klubbhuset… 

Men när man tänker no limit….
Då gör vi så här. Vi bygger ett helt nytt klubbhus i två plan, med alla moderniteter man kan tänka sig – stor restaurang med stor uteservering med inglasning, omklädningsrum med bastu och jacuzzi, och så anlägger vi en sjö utanför så att vi får sjöutsikt. 

Vi förlänger rangen, utökar antalet utslagsplatser och bygger in en del av de för åretomträning.

Vi bygger nya tees, nya greener och renoverar alla bunkrar. Ser över hål för hål vad vi vill göra. Vi gör sträckningen så att vi slipper alla diskussioner om kioskens varande vid nian. 

Vi ser till att ha obegränsat med vatten och möjlighet till bevattning på alla ytor.

Vi anställer mer personal på året-runt-basis. 

Vi köper in nya maskiner för banarbete. 

Vi inkluderar två medlemsresor i medlemsavgiften – en på våren och en på hösten. 

Vi inkluderar fria lektioner och rangebollar. 

Hahaha… Ja men jag kan hålla på länge.

Men med lite allvar. Vår bana är 30-33 år och såklart lämnar den en lång lista över saker som behöver göras och som man önskar kunna göra.
Men efter denna säsong med allt beröm vi fått från förstagångsbesökare är jag ödmjukt tacksam över att vi har en fin anläggning som erbjuder en bra helhet för golfaren.
Det är inte alltid att ha det allra bästa som sätter stämpeln ”godkänd”. Det ska till lite värme, bra service, god stämning, ödmjukhet och kärlek också. Och det tycker jag vi har på Mjölby GK. ”

Rundan är över och den här gången vann erfarenhet över ungdomlig entusiasm och energi. Men Viktorias birdie på femman var läcker. Utslaget hamnade 15 centimeter från koppen och putten var en formsak.

Text o foto

Anders Jacobsson.