Anders Jacobsson möter Tobias Josefsson

Tobias Josefsson, bosatt i trakterna mellan Mjölby och Västra Harg, är en mångsidig person. Systemtekniker, administratör och politiker.

Genom sitt arbete i Sports Editing är han inblandad i organisationen omkring Matchplay Invitational som spelar Sverigefinal på Lydinge 22 september. Arrangemanget, som premiäråret samlat tvåhundra lag, räknar med att expandera ytterligare.

Sports Editing har genom sina publiceringsplattformar och tekniska system långt gångna samarbeten med SHL, Hockeyallsvenskan, den norska högstaligan i ishockey och Svenska Superligan (innebandy). Och nu är turen kommen att involvera golfen i verksamheten.

Matchplay Invitational är en matchspelstävling för tvåmannalag med hcp. All administration, lottning och resultatrapportering har i år skett manuellt, berättar Tobias Josefsson, men det ska bli ändring på det. Till nästa säsong ska ett alltigenom datoriserat system införas där spelarna själva sköter resultatrapportering etc. Sports Editing ser stora möjligheter för tävlingen både nationellt och internationellt. Golfen är kommersiellt intressant och har en stor potential anser Tobias och hans kollegor i det Linköpingsbaserade företaget.

Tobias har genom sitt arbete en god inblick i svensk elitidrott. Han anser att SHL är professionell idrott rakt igenom, medan fotbollen är en sorts hybrid mellan folkrörelse och elit. Sports Editing har ett team med olika specialister som gör varje SHL-match till en upplevelse för såväl publiken på plats som den som följer matchen via SHL:s olika hemsidor. Beskrivningar av spelet, repriser på målen, reklam och statistik i mängder. En stor del av informationsutbudet i arenorna sker via mediakuben över isen.

För en gammal murvel med bakgrund i den trycksvärtedoftande delen av journalistiken är det fascinerande att se hur det har vuxit fram en hel kringindustri av datatjänster kring de stora publikdragande klubbarna.

Varje matchdag i SHL kommenteras en av matcherna på engelska av en kanadensisk referent för de internationella sändningarna. Fotbollen är inte lika avancerad. Tobias tror att en bidragande orsak är att ett storföretag som AIK har skilda förutsättningar jämfört med Trelleborg när det gäller organisation och ekonomi.

Några ord om Tobias Josefsson. En 38-årig rospigg som hamnade i trakterna kring Västra Harg för drygt tio år sedan. Sett till utbildningen nationalekonom och datatekniker. Hans första arbete på Sports Editing var som manusförfattare 2006. Han har även arbetat ideellt med publicistiska uppgifter inom LHC:s organisation. Genom åren har han avancerat inom företagets organisation med ansvar för flera tunga bitar.

Tobias har flera strängar på sin lyra. Han är också en av Liberalernas fyra ledamöter i Mjölby kommunfullmäktige och fungerade som partiets valledare vid det gångna valet.

Hur är det med den egna golfen?

”Jag tog ett grönt kort för Magnus Carlsson i Flemminge 2003 men sedan har det nog bara blivit ett fåtal rundor. Men jag räknar med att spela på Lydinge på lördag” berättar Tobias medan han slår en hink bollar på rangen med varierande resultat. Imponerande långt och rakt ibland men också några ormdödare. Han funderar på om han ska kunna spela tillsammans med sonen om ett par år.

Det låter väl som ett lovande framtidsprojekt? Far och son är välkomna till Miskarp.

Anders Jacobsson