Information från banan 2018-11-28

December närmar sig och i skrivande stund ligger rimfrosten kraftig över banan. Undertecknad var igår på ett seminarie i Jönköping inriktat på svampsjukdomar och vinterskador. Känslan som vi här på Mjölby GK och många kollegor i Östergötland har känt under hösten är att det har varit ett extremt svamptryck. Golfförbundets bankonsulenter som åker runt i landet på banbesök meddelar att de inte har sett något liknande någonsin. Den varma och väldigt fuktiga hösten skapade perfekt klimat för svampsjukdomar.

Lyckligtvis har vi klarat oss ganska bra. Vi fick en liten smäll med några angrepp på ett antal greener som vi fick bukt på ganska fort och sedan dess har vi lyckas hålla svampen stången. Innan rimfrosten la sig såg greenerna friska och krya ut. De greener som vi var tvungna att stänga i förtid har läkt bra. Det kommer vara lite skador även i vår men eftersom de fick några extra veckor av vila och återhämtning är förutsättningarna bättre än om vi hade stressat på i slutet av säsongen.

Övriga ytor, som tees, fairways och ruffar har en del svampangrepp men dessa ytor bekämpar vi inte kemiskt. Eftersom gräset är längre på dessa ytor brukar skadorna inte gå lika djupt som på en green.

Den 22 oktober drog vi igång höstens stora projekt, att uppgradera bevattningen på hål 1-4. Vi kommer under ett antal år, i etapper, uppgradera bevattningen. Samtliga på greener, greenområden, tees samt montera foregreenbevattning. Runt varje green kommer det att sitta 4 spridarpar. I paret är en spridare fullcirkel och den andra är en sektorspridare som går att ställa som man vill. Varje spridare går att styra individuellt vilket kommer göra att systemet blir mycket mer flexibelt och effektivt då olika ytor kräver olika mycket vatten.

Arbetet är upplagt att vi på Mjölby Golfklubb sköter all grävning och återfyllning. Dragning av stamledning, slangar och hopkoppling av spridare och elektronik sker av en extern bevattningsentreprenör. Eftersom hela anläggningen ska göras i etapper valde vi att i första etappen prova olika tillvägagångssätt på grävningen för att se vad som fungerar bäst och är effektivast.

Stamledningen grävs ner med en sträckning för att i möjligaste mån inte inverka på spelet i början av nästa säsong. Eftersom det schaktet är lite större kräver det mer återställning.

På de första två greenerna (1 och 2) torvade vi av gräset, la det åt sidan för att sedan gräva ett spår med minigrävare och sen lägga i slangar, styrkablar och spridare. Därefter återfylls spåret och grästorven läggs tillbaka.

På green 3 och 4 torvade vi inte av någonting utan grävde alla spår med kedjegrävare med elevator. Vi körde bort materialet, lagrade det torrt i vår maskinhall och sen körde vi tillbaka det när spåret skulle fyllas igen. Fördelen med det sistnämnda är att vi alltid har ett skapligt torrt material att återfylla med ifall det skulle börja regna exempelvis. Planen är att i vår lägga grästorv i spåret.

Båda sätten kommer innebära en hel del återställning och justering i vår då återfyllda massor alltid sjunker ihop.

Vår resursgrupp har gjort ett enastående arbete med torvningar och återfyllning. Utan deras hjälp hade ett sådant här projekt blivit mer eller mindre omöjligt. Stort tack för hjälpen!

Även denna höst har vildsvin hittat in på banan, denna gången på första nio. Under vecka 48 installeras ett elstängsel för att skydda oss mot fler angrepp. Det nya stängslet dras ifrån bakom 1 green hela vägen längs vår tomtgräns till RV 32 vid green 7, en sträcka på dryga kilometern.

/Peter Irebrink, banchef